Rusia vrea controlul total al regiunii Transnistria. Putin vrea să înființeze noi republici în zonele ocupate

de: Anca Lupescu
22 04. 2022

Armata rusă a declarat că dorește „o altă cale” de acces la regiunea separatistă moldovenească Transnistria. Ucraina a avertizat că Rusia caută să înființeze noi „republici” în zonele ocupate. Ministerul ucrainean al Apărării a denunțat planurile Rusiei de a prelua controlul total asupra regiunii Donbas și a sudului Ucrainei drept „imperialism”.

Rusia vrea să preia Transnistria. Acuzațiile aduse de Ucraina

„Au încetat să o mai ascundă”, a declarat ministerul pe Twitter. Acesta a precizat că Rusia a „recunoscut că obiectivul „celei de-a doua faze” a războiului este pur și simplu ocuparea estului și sudului Ucrainei”.

La începutul zilei de vineri, Districtul Militar Central al Rusiei a declarat că intenționează să cucerească sudul Ucrainei ca parte a „celei de-a doua faze” a operațiunii sale militare.

Armata rusă va încerca să preia controlul total asupra estului și sudului Ucrainei, a declarat vineri un general de rang înalt, citat de presă, la o zi după ce Moscova a anunțat „eliberarea” orașului Mariupol.

„De la începutul celei de-a doua faze a operațiunii speciale… una dintre sarcinile armatei ruse este de a stabili controlul deplin asupra Donbasului și sudului Ucrainei”, a declarat generalul-maior Rustam Minnekaev, citat de agențiile de presă rusești.

A doua fază a operațiunii militare din Ucraina

„Acest lucru va oferi un coridor terestru către Crimeea”, a adăugat el, referindu-se la peninsula anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

Comentariile lui Minnekaev au fost cea mai detaliată descriere de până acum a obiectivelor Rusiei în cea de-a doua fază a operațiunii sale, care a început după ce trupele sale s-au retras din capitala ucraineană Kiev.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire spre Transnistria, unde există cazuri de persoane vorbitoare de limbă rusă care sunt oprimate”, a declarat Minnekaev.

Transnistria este o mică regiune separatistă din fosta republică sovietică Moldova, unde separatiștii pro-ruși au fost înarmați și susținuți de Moscova.

Moscova a recunoscut independența republicilor populare separatiste Donețk și Lugansk din Donbas, în Ucraina, cu puțin timp înainte de a lansa o campanie militară la 24 februarie, cu scopul declarat de a proteja populația rusofonă de acolo.

Joi, Rusia a anunțat „eliberarea” orașului Mariupol din estul Ucrainei, după ce a asediat timp de aproape două luni acest oraș portuar strategic de pe malul Mării Azov.